About Me

header ads

İyi bir uyku için ne yapılmalı?

İyi bir uyku kaliteli ve güzel bir uyku için ne yapılmalı. Çoğ insan uykusuzluktan şikayet eder uyuyamanın bir çok sebepleri vardır stres sağlık gibi bir nedenleri olabilir. Uykusuzluk bir çk hastalığın ya habercisidir yada hastalığın kendisi olabilir.

İyi bir uyku için yapılması gerekenler.

Hepimiz, iyi bir gece uykusu için verilen tipik tavsiyeleri duymuşuzdur: Yatak odanızdan televizyonları çıkartın, mükemmel yatağı bulun, teknolojik cihazlarla da uyumadan bir iki saat önce vedalaşın.




Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Nebil Yıldız bebekler gibi rahat bir uyku çekmenin püf noktalarını anlattı."

1. Uyku günlüğü tutun
Saat kaçta yediniz, neler içtiniz, ne kadar TV-bilgisayar kullandınız, kaçta yatağa gittiniz, ne zaman uydunuz, uyandınız, kaç kez uyandınız, tuvalete kalktınız, sabah dinlenmiş kalktınız mı? Gün içi uykunuz geldi mi? Uyuklamanız oldu mu? gibi soruları not alın.
2. Erken yemek yiyin, uykudan 2 saat önceden itibaren içecek almayın
Özellikle uyku kaçırıcı içeceklerden, çay, kahve, çikolatadan, alkollü içeceklerden kaçının. Kafeinli içecekleri ve nikotini uyumadan 4-6 saat önce tüketmeyin.
3. Düzenli egzersiz yapın
Sabahları ya da akşama doğru her gün yapılan düzenli egzersiz, uyumadan 1-2 saat kadar önce alınan ılık bir banyo uyku düzenine katkıda bulunur.
4. Gündüz uyumayın
Mutlaka uyumanız gerekiyorsa, şekerlemeleri/ etkin şekerlemeleri öğle üzeri ya da öğleden önce yapın, 20 dakikadan fazla şekerleme yapmayın, saat 15.00 ten sonra uyumayın. Şekerleme öncesi kahve içmek, 20 dakikada da uyanmayı kolaylaştırır, etkisi bu sürede başladığından, şekerlemeye dalmanızı engellemez. Gece uykusunu negatif etkileyeceğinden, akşam üzeri de otururken, TV izlerken sakın şekerleme yapmayın, kalkın, dolaşın.

Yorum Gönder

0 Yorumlar